Offcanvas Info

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Bekijk onze projecten

Video

Glasimpex is specialist in constructieve beglazing. We zijn hiermee een belangrijke partner voor architecten en bouwbedrijven. Benieuwd naar de projecten met construct glas die we realiseerden? We vertellen u er graag meer over. We kunnen u van dienst zijn met de eerste vraag naar constructieve beglazing, tot aan de uiteindelijke producten zoals bijvoorbeeld de architect dat wenst. Bovendien kunnen we de benodigde berekeningen aanleveren en testen tonen op basis van Europese regelgeving.

Glazen luifel Stadhoudersplein Rotterdam met constructief glas

Het stadhoudersplein in Rotterdam is een mooie glazen luifel rijker. Het ontwerp werd gemaakt in samenwerking met VVKH Architecten uit Leiden. De glazen luifel is de eerste in z’n soort. De glazen liggers bestaan uit PVB-gelaagd glas, opgebouwd uit drie lagen thermisch voorgespannen glas. Met name de afmetingen van de glazen ligger maakt het een indrukwekkend project.

luifel
luifel rotterdam
luifel  1
luifel rotterdam  1
luifel rotterdam  2
luifel rotterdam  3

Stalen hoeken zorgen voor de bevestiging van de glazen ligger aan de stalen torsie ligger. We maken daarvoor gebruik van zowel klemming als stuik. Een voorgespannen bout activeert de klemming, terwijl een de vulling van een ruimte tussen de vulring en het gat in het glas zorgt voor stuik.

Glasimpex berekende de glazen liggers voor de glazen luifel met constructieve beglazing. We maakten een analytische (zonder FEM) statische berekening. De gemeente kon de berekening niet toetsen op het Bouwbesluit en vroeg een second opinion bij Professor Ingenieur R. Nijsse. De berekeningen werden zonder enig commentaar goed bevonden.

De gemeente eiste een test voor de capaciteit van de verbinding tussen de ligger en de bouwkundige constructie. Glasimpex stelde voor om de verbindingscapaciteit op stuik en wrijving apart te testen. We hebben de testen voor het constructieve glas in-huis kunnen uitvoeren, in aanwezigheid van de betrokken partijen. De testen voor het construct glas werden glansrijk doorstaan.

Omwille van de veiligheid bedachten we een unieke constructie. Zodra 2 van de 3 ruiten van een ligger falen zal de ligger in staat zijn een aanzienlijk deel van de belasting te dragen. Bij het falen van één complete ligger blijft de liggende ruit met een aanzienlijke doorbuiging gewoon op z’n plaats. De toepassing van het constructieve glas voldoet daarmee volledig aan het Bouwbesluit (NEN 6700). Na de montage in augustus 2010 heeft ook de praktijk bewezen dat de constructie veilig is. Een graafmachine beschadigde een van de liggers aanzienlijk. Ondanks de breuk bleven de dakruiten netjes op hun plaats en kon de ligger veilig verwijderd worden.

Constructief glas voor Museum de Beyerd in Breda

Architect van Heeswijk wenste het museum de Beyerd in Breda aan te passen aan de huidige tijd, zonder de nostalgie verloren te laten gaan. We bedachten een speciale sponningloze buitengevel. We voerden de beglazing hiervoor gestapeld uit en maakten gebruik van lichte stalen pendels voor de ondersteuning.

museum Beyerd Breda-
museum Beyerd Breda-
museum Beyerd Breda-

Architect: Hans van Heeswijk Architecten

We voerden de patio en daklichten uit in transparante sponningloze beglazing. Hierdoor draagt het constructieve glas bij aan een mooie lichtinval in de verschillende ruimten van het museum. Het brandwerende dak van het museum heeft de vorm van een banaan. We dienden te voldoen aan richtlijnen voor doorval, brandwering en isolatie. We bedachten een constructie voor het construct glas dat aan alle eisen voldoet. Een goede berekening van de kritische staaltemperatuur bood de brandweer en de gemeente de kans om hun akkoord te geven.

Met construct glas van pakhuis tot woonwerkcomplex

De architect werd gevraagd voor dit monumentale pand een ontwerp te maken voor appartementen met kantoorruimten op de begane grond. De lichttoetreding liet te wensen over, vanwege de oorspronkelijke bestemming van het pand als opslagruimte voor stukgoederen. Mei Architecten bedacht een oplossing door het pand op drie plaatsen open te werken met hoge atria.

pakhuis Jobsveem-
pakhuis Jobsveem-
pakhuis Jobsveem-

Architect: Mei architecten en Stedebouwers B.V.

De woningen grenzend aan de atria werden voorzien van verdiepinghoge gevelbeglazing. De glazen wand met constructief glas draagt op die manier sterk bij aan de leefbaarheid. De beglazing diende rookwerend, isolerend en doorvalveilig te zijn. We voldeden aan de eisen en deden testen bij een testinstituut in Duitsland dat aantoonde dat er een veilige en lichte opening in een bestaand gebouw kon worden gerealiseerd.

De ‘lichtgaten’ in de gevel vroegen om een semi-open gevel waarbij vooral de ventilatie van groot belang is. We ontwikkelden speciale gietstukken die het mogelijk maakten om het logo van de architect en de naam van het pand mee te nemen. Bovendien moest de gevel voldoen aan alle eisen met betrekking tot windbelasting en horizontale verplaatsingen. De gevel vangt tot maximaal 300mm verplaatsing op, zonder dat het constructieve glas zal breken.

Mei Architecten is inmiddels ook zelf gevestigd op de begane grond van het pand. We werkten met verschillende soorten construct glas om glazen wanden voor de toiletten te plaatsen en beglazing voor de vergaderruimten toe te passen. Verder is ook de balie geheel in de stijl van de architect en draagt dit de uitstraling van het gebouw uit.

Vincent van Goghmuseum in Zundert

Het geboortehuis van Vincent van Gogh in Zundert werd in 2008 omgebouwd tot een museum. De verschillende gebouwen werden met elkaar verbonden om voldoende ruimte te creëren. Blanke geharde beglazing maakte dit zo onopvallend mogelijk mogelijk. Bovendien helpt het veel licht naar binnen te laten treden en creëert het extra diepte door middel van de verbinding met de voorgevel. We werkten met sponningloze beglazing in de ‘spider’-variant. Dat betekent dat we met slechts enkele gaten in het glas kunnen zorgen voor een zo transparant mogelijke glazen gevel.

Van Gogh Museum-
Van Gogh Museum-
Van Gogh Museum-

Architect: Oomen Architecten B.V.

De Lotus in Capelle a/d IJssel

De Lotus bestaat uit vier vergelijkbare kantoorgebouwen. De architect zocht naar grote glazen luifels die door middel van 6 tuien aan het gebouw dienden te worden bevestigd. De tuien krijgen te maken met een flinke belasting, wat vroeg om serieus berekeningswerk. We wisten bij Glasimpex te voldoen aan de specifieke wensen van de architect. We gebruikten constructief glas om de vier zeer transparante luifels te creëren die volledig aan de Europese normen voldoen.

Lotus gebouwen Capelle
Lotus gebouwen Capelle-
Lotus gebouwen Capelle-

Archtitect: Dam & Partners Architecten